Tidig Vaksamhet Mot Trosrörelsen

   

Foto Maria

Foto Maria

Tidig vaksamhet mot TrosrörelsenFör ca. 30 år sedan var det en övervägande majoritet av både pastorer, präster, evangelister och vanligt kyrkfolk som förstod att framgångsteologi/trosförkunnelse och Trosrörelsen är något djupt osunt, farligt och skrämmande. Goda bibellärare som t.ex. Sven Reichmann var tidiga med att avslöja de allvarliga villoläror som utgör den falska grund på vilken hela Trosrörelsen byggt upp sitt system och imperium (storhet är aldrig ett bevis på äkthet, snarare är det tvärtom). Många rapporter kom också som visade att frukten av rörelsen många gånger var bitter och rutten. Själv såg jag sådan frukt i massor redan i mitten på 80-talet. Den som for illa av rörelsens teologi pekades ut som klen i sin tro eller i värsta fall som driven av demoner och satan. Samma förkunnelse finns än idag, men rörelsens mer kända förkunnare är lite mer strategiska nu för tiden och talar inte längre öppet på det sättet. Men grunden ligger där den ligger; inget är ångrat av förkunnelsen!

Dagsläget

Men hur är det då idag? Är kristenheten fortfarande lika rotad i Bibeln när det gäller bedömningen av framgångsteologi/trosförkunnelse och dess falska profeter? Eller har man vant sig och låtit sig fångas in av detta lärosystem? Tyvärr är det så att Trosrörelsen med hela sitt bagage av både falska läror och falsk andlighet har blivit rumsren i stora delar av vår svenska kristenhet, kanske mest bland frikyrkofolket, men även hos ”karismatiska” präster och lekmän i Svenska kyrkan. Hur i hela världen kunde det gå så här??

En förklaring

Jag tror en förklaring finns att finna i den andliga strömning som vi skulle kunna kalla ”Toronto-andligheten”. Men som du strax skall förstå är det ett missvisande begrepp då denna andlighet de facto härstammar från just Trosrörelsen och inte minst Kenneth Hagin och Kenneth Copeland. Via denna Toronto-andlighet – som de flesta tror startade i Vineyard-församlingen ”Toronto Airport Vineyard Church” år 1994 – har stora delar av kristenheten i världen långsamt invaggats i en ”andlig berusning” (från engelskans ”holy drunkness”) vilken gjort att mottagarna tappat bort både sund biblisk andlighet, sunt förnuft, allmänt gott omdöme och biblisk urskiljning. Man kan enkelt jämföra med vanlig alkoholism eller annat drogberoende som alltid åstadkommer ungefär motsvarande. För det var ju just ”andlig berusning” som Toronto-andligheten kom med, och med denna kom också alla möjliga underliga absurda fenomen som våldsamma skakningar i kroppen, sprattlande kroppar, skrik och gapskratt, djurläten och även andra beteenden som djur osv, osv. För den som såg denna Toronto-andlighet som något lite underligt eller för djärvt, har det på senare tid kommit ”Toronto Light”-varianter via förkunnare som framstår som lite mer balanserade och mjuka, men som ändå bär på samma Toronto-andlighet i originalutförande.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR:  http://bibelfokus.se/toronto_historia

 

Logo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.