Sverige och militära insatser mot huthierebeller?

Sverige… möjligheter att delta i insatserna mot huthi-rebellerna i Röda havet, rapporterar GP. Läs också om EU:s Invandringspakt! /nedan

https://www.vaken.se/billstrom-vill-att-sverige-deltar-i-insatsen-mot-jemen/VAKEN.SE

Publicerad 12 januari 2024 kl 15.52

https://www.friatider.se/billstrom-vill-att-sverige-deltar-i-insatsen-mot-jemen

FRIA TIDER

UTRIKES. Regeringen undersöker nu möjligheten för Sverige att delta i insatserna mot huthirebellerna i Röda havet, rapporterar GP.

“Sverige stödjer fullt ut de ansträngningar som görs för att upprätthålla säkerhet och fri sjöfart i regionen. Sverige undersöker också möjligheter att stödja insatserna i Röda havet”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett skriftligt svar till GP.

USA och Storbritannien bombade under natten ett stort antal mål i Jemen. Huthirebellerna där har stört handelstrafiken i Röda havet under Israels pågående krig i Gaza genom att angripa handelsfartyg i Röda havet.

Tobias Billströms pressekreterare uppger för GP att man får återkomma med uppgifter om hur ett svenskt stöd till insatsen i regionen skulle kunna se ut.


Ylva Johansson: Invandringen måste öka med en miljon varje år – “annars svälter vi ihjäl”

https://www.friatider.se/ylva-johansson-invandringen-maste-oka-med-en-miljon-varje-ar-annars-svalter-vi-ihjal

Publicerad 14 januari 2024 kl 08.11

EU. Om inte invandringen till EU ökar kraftigt och exponentiellt så kommer vi att “svälta ihjäl”. Det beskedet kommer från den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S).

Den tidigare S-ministern Ylva Johansson är EU-kommissionär med ansvar för just invandringsfrågor.

Hon har varit drivande bakom den kontroversiella invandringspakten, som går ut på att tvinga alla EU-länder att ta emot asylsökare från tredje världen.

Under ett besök i Grekland i måndags förklarade Ylva Johansson att invandringen till EU måste öka kraftigt.

EU:S INVANDRINGSPAKT

Ylva Johansson firar beskedet.

EU:s pakt klar – medlemsländer ska tvingas ta emot invandrare

                 – Utan invandring kommer vi att svälta ihjäl, sade hon.

Den 59-åriga toppbyråkraten meddelade att de cirka 3,5 miljoner “legala” invandrare som kommer till unionen varje år inte är tillräckligt många. Hon uppgav att den inhemska befolkningen i arbetsför ålder, av demografiska skäl, minskar med en miljon per år.

– Det innebär att den legala migrationen bör öka med mer eller mindre med en miljon per år, och det är verkligen en utmaning, sade Ylva Johansson.

EU:S INVANDRINGSPAKT

Genombrottet kommer efter pakten stötts och blötts i åratal.

“Ett historiskt ögonblick”, skriver den ansvariga EU-kommissionären Ylva Johansson på X.

Systemet innebär bland annat att EU ska tvångsfördela asylsökare mellan medlemsländerna – så kallad “obligatorisk solidaritet”. De som vägrar ta emot sin andel får betala dryga böter för varje nekad invandrare.

Förutom Ylva Johansson har flera svenskar drivit på för tvångspakten. Den svenske politikern Tomas Tobé (M) arbetade hårt för att få igenom pakten i EU-parlamentet. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) var sedan en entusiastisk ledare i förhandlingarna i ministerrådet. Även Sverigedemokraterna har gett sitt stöd till det hela, medan länder som Ungern varit mycket kritiska.

– Efter sju år av politiskt dödläge har vi äntligen lyckats. Låt mig vara tydlig med att det har varit väldigt tuffa förhandlingar, sade Tomas Tobé på en presskonferens idag.

Pakten väntas formellt godkännas av EU-parlamentet och EU:s ministerråd i början av 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.