Sjuk eller frisk? Förnöjsamhet. Rik i Kristus

Förnöjsamhet

Det finns en liten dikt, som min far lärde oss pojkar, medan vi ännu var helt små:

Nöj dig med lyckan du här har fått,
också om liten och ringa.
Nöj dig, ty endast förnöjsamhet
kan lycka på jorden dig bringa
.

Livet visar, att detta är sant. Också den rikaste människa är olycklig, om hon inte har ett förnöjsamt sinne. Man kan inte njuta av livet på ärans höjder, om man har ett missnöjt hjärta i bröstet. Missnöjet har ofta sitt hemvist hos de s.k. bättre lottade. Men hur ofta har jag inte träffat små, fattiga, enkla människor, som sannerligen inte har fått del av livets bästa timliga skänker, och ändå andas hela deras liv en stilla lycka, därför att de har ett förnöjsamt sinne. Också på sjukbädden träffar man ibland soliga människor, som sprider ljus och värme omkring sig. Hemligheten med deras liv är förnöjsamhet. Förnöjsamheten är dock inte ett sinnestillstånd, som det är lätt att uppnå. Också det är en gåva ovanifrån. Människan måste ha fått något mycket värdefullt in i sitt hjärta, som gör det möjligt för henne att vara rik invärtes trots alla yttre umbäranden. Paulus säger, att han har lärt sig att vara nöjd med de omständigheter, i vilka han befinner sig. Och hemligheten med denna sinnesförfattning var, att han var så rik i Kristus. Fil 4:11

Den naturliga människan förmår knappast vara nöjd under timliga umbäranden och svårigheter av många slag, för hennes blick är alltid fästad på detta synliga. Tyngdpunkten för en Gudsmänniskas liv ligger i den osynliga världen. Mitt i timlig fattigdom kan hon glädja sig över himmelska rikedomar, frid, vila i Herren och Herrens nåd, som alltid är ny. En invärtes rik människa är nöjd också under yttre nöd. Då Paulus, tyngd av ett tungt kors, gång på gång vände sig till Herren och bad om befrielse, fick han till sist svaret: “Min nåd är dig nog.” Just häri ligger förnöjsamhetens hemlighet. Om du bara lär dig att se allt i ljuset av Guds nåd, börjar du i ditt hjärta bli nöjd med din lott, för då börjar du förstå, att allt samverkar till det bästa. Också denna stilla tid i ensamhet på sjukbädden. Om du bara kan ta din sjukdom ur Herrens hand och tro, att den är till för ditt bästa — varför skulle du då vara missnöjd? Borde du inte hellre tacka Herren? Ett verkligt förnöjsamt hjärta är också alltid ett tacksamt hjärta. Och en tacksam människa är rik.

Herre, stilla du mitt hjärtas stormar.
Där trängs så många ting, som vill
göra mig orolig och missnöjd.
Du kan öppna mina ögon att också
i dessa förhållanden se din goda
ledning och avsikt. Du kan i mig skapa
ett förnöjsamt sinne. Jag vill vara nöjd,
fastän jag inte kan det. Gör du mig nöjd.

Bibelord: Fil 4:10-13,  Fil 4:19

Många tankar att tänka då man läser detta och man kan jämföra sig med orden och se efter var man själv står. Sanningen gör ont och sorger gräver djupa sår som bara Gud kan läka.  En del känner bara förnöjsamhet och kärlek och en del känner inte så mycket kärlek inför livet, som sagt, vi har alla våra erfarenheter av en god Gud, och en del har ingen erfarenhet alls av VEM Gud är och om hans stora NÅD,             .jag lever ju!.

 

2 thoughts on “Sjuk eller frisk? Förnöjsamhet. Rik i Kristus

 1. Hej Britt-Inger, välkommen hit! Ja Jesus helar och läker. Tack för din ingående text med bibelord om hur Herren läker och helar.Underbara sanningens ord.Jag sade just idag på min lilla promenad, den var INTE lång pga värk, att Jesus helar och jag tackar för att han ska ta hand om den sargade kropp jag har.
  Ja jag tror, jag tror att Jesus gör mirakel!!!
  Ja jag väntar på att bli frisk och jag tacka honom för hans död, hans blod.Ja jag har massor med diagnoser och just nu sådan värk att jag knappt kan gå eller stå eller ligga sedan i lördags då jag åter fick en värkattack.
  Detta har pågått i över 40 år så jag är ganska erfaren då det gäller all smärta.
  Jag kommer att bli frisk/ eller säg jag är frisk…det är jag inte men ska bli. MItt liv är tufft.
  Ja jag vet vem satan är…..Den som vill att vi ska vara sjuka, är djävulen. Han har varit en mandråpare sen begynnelsen (Joh 8:44)
  Men Sanningen driver honom på flykten..Men jag bryr mig inte om honom han kan brinna i helvetet!
  Jag hoppas jag klargjort var jag står. Jesus är HERRE för ALLTID. ALLTID ALLTID
  Gud välsigne dig och välkommen tillbaka hit- Alla som är här på sidan gillar inte den för den är ganska så rak, och människor vill komma undan sanningen….Hälsn Maria

 2. 1 Petrusbrevet 2: 24. Och »VÅRA synder BAR han» i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort ifrån synderna och leva för rättfärdigheten; och »GENOM HANS SÅR HAVEN I BLIVIT* HELADE
  Matteus 8: 16-17….ALLA SOM VORO SJUKA BOTADE HAN (Jesus) för att det skulle fullbordas, som var sagt genom profeten Esaias, när han sade: »HAN TOG på sig VÅRA krankheter, och VÅRA sjukdomar bar han.»
  Apostlagärningarna: 10. 38…förkunnelsen om JESUS från Nasaret och om huru Gud hade smort honom med helig ande och kraft, honom som vandrade omkring och GJORDE GOTT och BOTADE ALLA som voro under djävulens våld; TY GUD VAR MED HONOM
  Hebreerbrevet 13: 8. JESUS KRISTUS ÄR DENSAMME IGÅR och i DAG , så ock i EVIGHET.
  Psaltaren 118: 17. Jag skall icke dö, utan leva och förtälja HERRENS gärningar.
  Alltså: Gud straffar oss inte med sjukdomar, Straffet har ju Jesus redan burit en gång för alla… men….
  Hosea: 4:6. “DET ÄR FÖRBI MED MITT FOLK, DÄRFÖR ATT DET EJ FÅR NÅGON KUNSKAP “.
  Kom ihåg att fakta är en sak (Ex att doktorn säger att du har en viss sjukdom) och sanning en annan. De stämmer inte alltid överens. Guds ord är sanning (Joh 17:17; 2 Sam 7:28) och vi uppmanas tala sanning med varandra (Ef 4:25; Sak 8:16; Rom 12:5)  Den som vill att vi ska vara sjuka, är djävulen. Han har varit en mandråpare sen begynnelsen (Joh 8:44)
  Men Sanningen driver honom på flykten..
  Efesierbrevet 6: 12. Ty den KAMP vi hava att utkämpa är en kamp icke mot kött och blod, utan MOT furstar och väldigheter och världshärskare, som råda här i mörkret, mot ONDSKANS andemakter i himlarymderna. (Vi måste inta vårt löftesland..)
  Uppenbarelseboken 12: 11. De övervunno honom i kraft av LAMMETS BLOD * OCH i kraft av SITT vittnesbörds ORD …
  Hebreerbrevet 10: 23. Låtom oss oryggligt hålla fast vid HOPPETS BEKÄNNELSE, ty den som har givit oss löftet, han är trofast.
  Skälet till att bekännelsen (=att säga samma sak) är så viktig……..
  5 Mosebok 19: 15. Det är icke nog att allenast ett vittne träder upp….. EFTER TVÅ ELLER EFTER TRE VITTNENS UTSAGO SKALL VAR SAK AVGÖRAS. – (Om Gud säger en sak och du säger samma sak – då blir det så.. även om du får kämpa ett tag med att bekänna ordet)..
  Ordspråksboken 4: 20-22 Min son, akta på MITT TAL, böj ditt öra till MINA ORD Låt dem icke vika ifrån dina ögon, bevara dem i ditt hjärtas djup ty de ÄRO LIV för envar som finner dem, och en LÄKEDOM* för hela hans kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.