NATO-trupper i Ukraina/ Vindkraftverk

djupt inne i Ukraina

Högt uppsatta källor i väst bekräftar att NATO-trupper opererar djupt inne i Ukraina

2024-03-18

Källor i Väst och brittisk underrättelsetjänst bekräftar det som den ryska regeringen påstått sedan länge, att NATO-trupper opererar djupt inne i Ukraina. Nu senast attackerades ryska städer, ett stort krigsfartyg på Krim-halvön sänktes och ett ryskt oljeraffinaderi sattes i brand av missiler. I praktiken pågår sedan en tid Västs krig mot Ryssland.

Storbritannien befinner sig i en gråzon av krig med Ryssland, men varken myndigheterna eller allmänheten tar situationen på tillräckligt stort allvar, varnar Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, enligt artikeln “We’re in a war right now, Britain’s former spy chief warns” i Politico.

Dearlove:

“Om du stoppade någon på gatan här i Storbritannien och frågade dem om de trodde att Storbritannien är i krig, skulle de titta på dig som om du var galen, men vi är i krig. Vi är engagerade i gråzonen i ett krig med Ryssland, och jag försöker påminna folk om det”.

Förra månaden anklagades Storbrittannien av Kremls pressekreterare Dmitry Peskov för att vara direkt inblandat i konflikten mellan Moskva och Ukraina. Han reagerade på en artikel i The Times som hävdade att chefen för den brittiska försvarsmakten, amiral Tony Radakin, “hjälpt ukrainarna med strategin att förstöra ryska fartyg och öppna upp Svarta havet”.

Enligt Peskov är det ingen hemlighet för Moskva att britterna “ger olika former av stöd” till Kiev, såsom “personal på marken och underrättelser”, skriver RT.

I februari sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Storbritannien har varit “ännu mer aggressivt, mer utstuderat i sin provokativa självsäkerhet” gentemot Moskva än någon annan västnation under konflikten.

Utplaceringen av NATO-trupper i Ukraina mitt i konflikten med Ryssland “är inte otänkbar”, sa tidigare den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski. Han kommenterade ett uttalande av Frankrikes president Emmanuel Macron, som i slutet av februari sa att han “inte kan utesluta” möjligheten att NATO-soldater skickas in i Ukraina. Euronews skriver att Macron håller fast vid denna föreställning trots kritik från EU-länder.

Läs mer på newsvoice.seHögt uppsatta källor i Väst bekräftar att NATO-trupper opererar djupt inne i Ukraina

https://www.vaken.se/hogt-uppsatta-kallor-i-vast-bekraftar-att-nato-trupper-opererar-djupt-inne-i-ukraina/


MILJÖ

Kommentar: Farliga partiklar från vindkraftverkens rotorblad – ett underskattat miljöproblem

KLIMATÖVERDRIFTERNA 

Jenny Piper 

Den nya forskningen om mikroplaster i miljön är tämligen obekväm för både vindkraftsindustrin och våra makthavare.

PUBLICERAD IGÅR 12:13

 – AV JENNY PIPER

Foto: Jämtkraft/CC BY 2.0

  • Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Förra veckan uppmärksammade jag hälsoriskerna med mikroplaster och att ingen i beslutandeposition gör något för att förhindra spridningen trots alla varningar från läkare och forskare som bland annat hittat otyget i såväl människokroppen som i moderkakor, där vindkraftsnurrorna som våra politiker sätter på piedestal spelar en stor roll.

Förutom tidigare kända fakta om att vindkraft bidrager till att skada både djurlivet och det marina livet, har låg tillförlitlighet, förstör närmiljön med sitt oljud, skapar problem med icke återvinningsbara rotorblad samt sänker marknadsvärdet på närliggande hus, visar en ny studie att även nedsmutsning samt förgiftning av naturen på land och i vattendrag är ännu en negativ aspekt att lägga till listan.

Något som är extra anmärkningsvärt är att såväl politiska som ekonomiska krafter försökte stoppa den ännu icke publicerade studien genom att utöva påtryckningar så att finansieringen av studien drogs in. Forskaren Helen Karlsson, adjungerad biträdande professor i arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitet, lyckades dock tillsammans med forskarkollegorna fysikern Karin Mattsson samt professor Joachim Sturve, som båda är verksamma vid Göteborgs universitet, lösa finansieringen på annat sätt och nu är studien klar.

Forskarna upplever att fynden är så allvarliga och många att de undrar varför detta inte undersökts tidigare. Att varken vindkraftsindustrin eller makthavarna som driver på den gröna omställningen vill att allmänheten ska få reda på hur det förhåller sig, spelar så klart in.

Forskarna har kunnat konstatera att farliga partiklar från vindsnurrornas rotorblad sannolikt är ett miljöproblem som andra forskare och myndigheter medvetet valt att underskatta.

Helen Karlsson, en av initiativtagarna till studien, berättar att hon började intressera sig för frågan om erosion från vindkraftverkens rotorblad då hon upptäckte att det fanns diskrepanser mellan vindkraftsbranschens siffror och andra beräkningar. Både hon och forskarkollegorna är överraskade över resultatet då de inte hade väntat sig att de skulle hitta så mycket fragment från rotorblad som man faktiskt gjorde när man undersökte området kring en av Sveriges största vindkraftparker.

Ett 50-tal olika kemikalier hittades i de partiklar man samlat in i mark, vatten och växter kring den stora vindkraftparken. Sannolikheten är hög för att de härrör från vindsnurrorna och med tanke på att regeringen driver på för ytterligare utbyggnad av vindkraften behövs det enligt forskarna beläggas bättre hur stor påverkan blir, vilket man vill följa upp genom fördjupade analyser för att fastställa hur stort miljöproblemet är.

Kemikalieinspektionen erkänner att det finns stora kunskapsluckor beträffande vilka och hur stora mängder farliga ämnen som finns i vindkraftrotorblad samt hur mycket av detta som hamnar i naturen och näringskedjorna, men de ser inget hinder för fortsatt utbyggnad av vindkraften i Sverige som är i full gång såväl på land som till havs.

Som i så många andra fall har våra beslutsfattare inte gjort hemläxan utan på klassiskt svenskt manér skippat konsekvensanalysen innan man skred till verket och med tanke på hur mycket kickbacks de erhåller för sitt “engagemang”, lär de inte vara ett dugg intresserade av att stoppa något som äventyrar medborgarnas hälsa och förstör naturen – om inte annat kan det på sikt bli en lyckad kombi som gynnar läkemedelsindustrin. Win-win för alla.

#followthemoney #sakerviintepratarom

Jenny Piper

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.