Den binära prästen talar om ‘mångfald’. SKÄMS.

NORDEN

Norge viger sin första ”icke binära” präst

PUBLICERAD IDAG 9:45

 – AV JAN SUNDSTEDT

Montage. Foto: Alex Ramstad Døsvik/FB, Jssfrk

Alex Ramstad Døsvik vill bidra till att kyrkan “blir en större plats som kan rymma mer mångfald”.

På söndag vigdes Alex Ramstad Døsvik till präst i Trondheim och blir därmed den första öppet icke binära och transsexuella präst som vigs i den norska kyrkan.

Alex Ramstad Døsvik, 29 år, säger sig länge ha känt en kallelse att bli präst och när norska kyrkan 2016 beslutade om samkönade äktenskap bestämde sig också Alex för att börja studera.

– Det är roligt att kunna bidra till att kyrkan blir en större plats som kan rymma mer mångfald än vad den har gjort tidigare, säger han till norska statskanalen NRK.

Under söndagen vigdes Alex till präst vid Nidaros stift och Sverresborgs församling i Trondheim. Det gör honom till den första öppet transsexuella och icke binära prästen inom den norska kyrkan. Han säger sig ha förhoppningar på att hans roll i kyrkan ska bidra till att hjälpa unga finna vägen till kyrkan och sig själva.

– Jag hoppas att mitt val kan vara en dörröppnare och hjälpa ungdomar och vuxna att själva hitta vägen till kyrkan. Det viktiga är inte vem som är präst, utan att vi har människor som följer sin kallelse, och att de inte hålls tillbaka och hindras från att följa sin kallelsesäger Alex till norska kyrkan.

“Det är sorgligt”

Även om Alex beskriver att responsen från andra människor mestadels varit positiv har många också varit starkt kritiska till beslutet. Alex menar att det är “sorgligt” att inte fler kan vara mer “öppna” och anser att det är någonting som sänder fel signaler till unga.

– Jag tycker att det är sorgligt att människor inte kan vara mer öppna, men den sorgligaste signalen de sänder är till unga människor och vuxna som inser att de har en annan läggning eller könsidentitet.

Alex försäkrar vidare att hans predikningar “väldigt sällan” kommer att handla om kön – istället ska Gud, Jesus och Den Helige Ande vara i fokus.

Jan Sundstedt
jan.sundstedt@nyadagbladet.se

Maria: Man kan googla på icke-binär, vad är det? Alex är lurad, som så många andra.

Hur kan man vara icke-binär?

Som icke-binär kan man till exempel vara mitt emellan tjej och kille, ett annat kön, flera kön eller inget kön. Man kan också ha en flytande könsidentitet. Identitetsskapande process är en process som sker under en längre tid och som kan gå fram och tillbaka i ett sökande.

ÄR HAN PRÄST? JAHA? Men har han inte läst vad bibeln, Guds ord säger om avvikande sexualitet?

KAN MAN HA FLERA/VARA i FLERA KÖN SAMTIDIGT???? Det tror jag bestämt INTE. Alex har förstått skapelsen fel i så fall och bör inte vara i kyrkan med denna åsikt eller s k kön. BIBELN är tydlig OM KÖN:

1 Mos 1:27Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.
1 Mos 5:2Till man och kvinna skapade han dem. Han välsignade dem och gav dem namnet människa den dag de skapades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.