Vaccinskadade stämmer kompensationsprogram. / Hopp

KRITISERADE COVIDVACCINERINGEN 

– AV SOFIE PERSSON

Foto: SHVETS production/Pexels

Det är extremt svårt att få kompensation för vaccinskador.

En stämningsansökan har lämnats in i USA mot ett av landets vaccinkompensationsprogram. Anmälarna menar bland annat att det saknas rättssäkerhet och öppenhet inom programmet – något som gör att bedömningen av processen inte blir rättvis.

Åtta personer som hävdar att man fått biverkningar från covidvaccinet, inklusive den ideella organisationen React 19, som arbetar med människor som blivit vaccinskadade, är tydliga med att man inte vill att deras anspråk på skadestånd för vaccinskador ska hanteras av Countermeasures Injury Compensation Program (CICP).

Man anser bland annat att programmet bryter mot den amerikanska konstitutionens femte och sjunde tillägg genom att inte tillhandahålla ”grundläggande rättssäkerhetsgarantier, transparens och rättslig tillsyn”.

– Forumet motsvarar ett svart hålsäger Aaron Siri, advokat vid Siri & Glimstad till Reuters.

Bara fyra har kompenserats

CICP har sedan programmets start avvisat fler än 90 procent av ansökningarna om skadestånd. Programmet har också mottagit över 12 000 ärenden gällande skador i samband med covidvaccin, där man enbart bedömt att 32 varit berättigade till ersättning. Endast fyra har i skrivande stund fått ersättning.  CICP håller inga förhör och för att få rätt till ersättning måste de sökande med hjälp av ”övertygande, tillförlitliga, giltiga, medicinska och vetenskapliga bevis” bevisa att deras skada var en ”direkt följd” av covid-19-vaccinet. Beslut tas av programmet, och de sökande har ingen insyn i eller rätt att överklaga besluten.

I stämningsansökan vill man stoppa regeringen från att tvinga in deras anspråk i CICP tills dess rättssäkerhetsgarantier lagts till.

Utöver CICP finns även National Vaccine Injury Compensation Program, som hanterar skadeanspråk kopplade till andra vacciner och mediciner. För den som önskar ersättning för biverkningar från covid-19-vaccinet är det dock inte möjligt att fritt välja mellan de två programmen, då särskilda regelverk styr vilket program som ska användas.

Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

Pred 9:3Detta är något ont i allt som händer under solen, att det går alla lika. Och människornas hjärtan är fulla av ondska, av dårskap i deras hjärtan så länge de lever, och sedan går de ner bland de döda.
Matt 10:32Den som bekänner mig inför människorna ska också jag bekänna inför min Far i himlen.
Matt 10:33Men den som förnekar mig inför människorna ska också jag förneka inför min Far i himlen.
Matt 12:31Därför säger jag er: All synd och hädelse ska människorna få förlåtelse för, men hädelse mot Anden kommer inte att förlåtas.
1 Kor 1:23men vi predikar Kristus som korsfäst – för judarna en stötesten och för hedningarna en dårskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.