Johannes döparen /Fariseer

th_awwwlily2.jpg 

Vad sade, tänkte och tyckte fariseerna om Johannes döparen?

De judiska ledarna här är fariseer (Joh 1:24). De var medlemmar av Sanhedrin- en domstol bestående av religiösa ledare med ansvar för nationens andliga välfärd.

Både Johannes döparen och Jesus Kristus kritiserade dem ofta. Många av dem lydde pliktskyldigast Guds lagar för att verka fromma, men inombords var de fulla av stolthet och girighet. Fariseerna menade att deras egna muntliga traditioner var lika betydelsefulla som Guds egna bud genom Bibeln.

Dessa ledare var nyfikna på Johannes döparen av flera olika skäl: 1.Deras uppgift var bland annat att skydda folket för falska läror, och alltså var det nödvändigt att de undersökte varje ny form av förkunnelse (5 Mos 13:1-5; 18:20-22).

2. Man ville veta om han hade en profets rätta kännetecken. 3. Det var många som slöt sig till Johannes och gruppen växte. Troligen var fariseerna avundsjuka och ville veta vad det var hos Johannes som gjorde honnom så populär.

Fariseerna hade fyra alternativ att välja på när det gällde att definiera vem Johannes var:

1) Profeten som skulle tala Guds ord (5 Mos 18:15), 2) Elia (Mal 4:5), 3) Messias, eller 4) en falsk profet. Johannes förnekade att han var någon av de tre första och presenterade sig i stället med Jesajas ord i Gamla testamentet som “rösten som ropar i öknen”. Folket väntade på Messias (Luk 3:15), och därför pressade ledarna honom på den här punkten.

 Men Johannes underströk bara varför han hade kommit: för att förbereda vägen för Messias. Fariseerna missförstod honom. de ville veta vem Johannes var, men det enda han var intresserad av var att tala om för dem vem Jesus var.

Johannes döparens uppgift var att göra människor uppmärksamma på att Jesus var den Messias de väntade på. Idag söker många människor efter någon som kan erbjuda dem trygghet i en orolig värld. En kristens uppgift är att visa på Jesus och förklara att han är den man så ivrigt söker efter.  Söker du Jesus? Han väntar på dig.

2 thoughts on “Johannes döparen /Fariseer

  1. Hej ruben Jag tycker det är ett klokt resonemang du har, för visst är det så att det vimlar av fariséer idag, och de borde stå på fundamenet Kristus men det göt de inte.
    Hyckleriet verkar större än någonsin och Jesus “finns” hos människor i väldigt många olika slags former och idéer som inte jag gillar.
    Vetenskapen är den som skall tala om för oss vad som finns o inte finns- men till och med vissa vetenskapsmän börjar dra öronen åt sig då det gäller evolution och annt.
    Ja det söks efter Jesus på många olika sätt eller rättare sagt man söker frid i själen- och det vet vi ju att bara JESUS kan ge genom frälsningen.
    Så det är bara att fortsätta berätta om tro för människorna- några kanske vaknar.
    Hälsn Maria

  2. Hej!
    Fariseernas uppgift verkar fortsätta ständigt och i dag också. Från en del håll bedrivs stenhård ilsken propaganda emot all slags tro eller andlighet, som man tror kan trotsa vetenskapens ideer. Det liknar i vissa fall personförföljelse. Vetenskapen verkar vara vår tids “gamla testamente” och ibland känns det som att en klick självutnämda akademiker på fullt allvar tagit Fariseernas roll. Men i det här fallet är det emot allt, som kan verka som andlig tro. De inser bara inte att de vill skydda sin egen vetenskapstro, och där kommer hyckleriet in.
    Jag tror ju att vi människor söker Jesus upplysning och det han ville lära oss att förhålla sig till livet och till varandra. Men sättet vi söker det på, kan vara lika många som vi är personer. Det verkar vara en spretig era i tiden, där få av de gamla mänskligt skapade fundamenten man lutat sig mot tilltalar människor lika starkt. Jag tycker inte Jesus kan göras till ett gammalt fundament utan snarare en högst aktuell levande kärleksfull kraft som vi inte kan placera in i några kategorier vi människor hittat på? Men den tanken är min privata och inget jag alls vill påtvinga någon. Jag kan ha fel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.