Är vi intelligenta eller inte intelligenta då det gäller att ta ‘vaccin’? Se artikeln nedan, Världen idag:

Forskning som antyder att den som inte tog covid-vaccin är mindre intelligent riskerar att odla ett elitistiskt tänkande och skapa ett förakt mellan individer och grupper i samhället, skriver ledarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

Farlig väg när forskning mäter vaccinationsvilja i IQ-termer

DelaSkriv ut

Ledare · Publicerad 00:10, 5 okt 2023

Briljanta, intelligenta hjärnor prisas denna vecka när Nobelprisen tillkännages. Två forskare bakom mRNA-teknik, den som används i covidvacciner, fick exempelvis priset i medicin. Men det är inte intelligens hos forskare utan hos dem som valt att ta eller inte ta covidvaccinet som står i fokus för en ny forskningsrapport från Uppsala universitet.

I studien har man nämligen undersökt hur människors IQ (intelligenskvot) påverkat deras beslut att vaccinera sig mot Covid 19 eller ej. Man har jämfört resultaten från intelligenstest vid mönstring av värnpliktiga och länkat dem med Folkhälsomyndighetens vaccinationsstatistik. 

Forskningsrapporten blev nyhet i bland annat TV4 under rubriken: Fler intelligenta vaccinerade sig mot corona: ”Otroligt starkt samband”.

Riktigt så ensidig är inte rapporten men likväl är detta en central punkt i slutsatserna. Ju högre IQ du har, desto mer sannolikt att du tog sprutan. 

Ja, hög intelligens bör rimligen innebära god förmåga att hämta in och processa medicinsk information och jämföra alternativ. Att många intelligenta tog sprutan utifrån ett intelligent beslut behöver därför inte ifrågasättas. Men att slå fast detta i forskning är mer tveksamt. Åtminstone när den presenteras så ensidigt som i ovan nämnda rubrik där intrycket gavs att den som är intelligent tog covidsprutan medan den som inte tog den är motsatsen. En sådan logik är farlig.

Här blandar man ihop kausalitet och korrelation, det vill säga vad som är orsak och vad som sammanfaller.

Mot denna forsknings slutsats finns också viktiga invändningar. För det första, personer med högt IQ jobbar i högre grad inom höga positioner i samhället, har högre lön och befinner sig högt på statusstegen. Därmed kan de antas ha haft mycket mer att förlora på att gå mot strömmen och utmana samhällets förväntningar genom att inte vaccinera sig. 

Under coronapandemin var pressen på befolkningen att vaccinera sig mycket stor. Den som är ansvarsfull och vill bidra till folkhälsan vaccinerar sig. Det var budskapet från myndigheterna som på detta sätt försökte bromsa smittspridningen. 
Priset för dem som inte tog sprutan kunde vara högt. Stängda karriärvägar och risk att förlora jobb såväl som social exkludering låg i potten. Det kan inte uteslutas att detta i vissa fall bidrog till att personer med stora privilegier i samhälle och yrkesliv – varav många i gruppen högt IQ – var mer benägna att låta vaccinera sig än andra.

Även om syftet med nämnda forskning inte är att stigmatisera dem som avstod covidvaccin kan just detta bli följden. Den riskerar att förstärka klyftor i samhället, odla ett elitistiskt tänkande och skapa ett förakt mellan individer och grupper.

Sådant behöver vi inte mer av i Sverige. 

Intelligens och förstånd är inte nödvändigtvis alltid synonymt. Stor intelligens i kombination med ett gott förstånd är däremot en stor tillgång, och säkert tog många hög-intelligenta ett för dem riktigt beslut när de lät vaccinera sig. De kalkylerade och drevs inte av rädsla för att skilja ut sig från mängden, förlora privilegier eller social status. 

Men detsamma kan också ha gällt dem som valde att inte vaccinera sig. Både alla dem med högt IQ och dem med lägre IQ. De gjorde sin avvägning, följde sitt samvete och gjorde vad de bedömde som mest förståndigt. För dem vägde sannolikt faktorer som risken för biverkningar och uppgifter om överdödlighet kopplat till vaccinet tyngre än fördelarna. Även ett sådant beslut måste respekteras i ett fritt samhälle.

Uppsalaforskarna slår fast att god information till medborgarna samt förbokade vaccinationstider ökar vaccinationsgraden även bland dem med lägre IQ.

Frågan är dock om fördelarna med den här forskningsrapporten överväger baksidorna. Risken är att den orsakar mer skada än nytta. 

Jonas Adolfsson

ledarsidan@varldenidag.se

Maria:

-Bra frågeställning tycker jag. Hmm – Men det är flera delar som måste synas NOGA! ÄR DET OK med denna s k Vaccin???? ÄR DET INTE OK med denna s k ‘vaccin’?

17 MILJONER MÄNNISKOR DOG till FÖLJD av ‘vaccin’, och man får NOBELpris? SE Artikeln NEDAN!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.