Mirakelpastorns krav:Ni ska ge mig 10 000 kr var / Jens G

 

imagesCA5A2L5B

 

Mirakelpastorns krav: Ni ska ge mig 10 000 kr var

/Artikel på Vakna Sverige, det finns en del människor som är vakna över vem J Garnfeldt är! /

http://www.vaknasverige.se/2014/06/15/mirakelpastorns-krav-ni-ska-ge-mig-10-000-kr-var//

 

Krönika. Under helgen var mirakelpastorn Jens Garnfeldt i Jönköping. Med sig hade han ett budskap från Gud. Herren hade talat direkt till honom och sagt att det finns tio Jönköpingsbor som kan ge 10 000 kronor – till Jens Garnfeldt.

När mötesdeltagarna öppnat sina plånböcker föll den helige andes eld över dem. ”Fire!”, skrek Garnfeldt, och deltagarna föll mot golvet. Musikerna spelade lovsånger medan en kvinna låg kvar mellan kyrkbänkarna och skakade som av ett epileptiskt anfall, medan Kanal 10-pastorn Owe Carlsson hängde över henne och skrek: ”I Jesu namn!”

Människor grät. Människor skrattade. Flera gick fram till mannen, som påstås ha väckt döda till liv, och bad honom om hjälp med sina sjukdomar. Och utanför kyrkdörrarna stod alla de som inte rymdes in i lokalen och väntade på att den danske profeten skulle komma ut till dem.

Vi talar inte om tältmöten på 1960-talet. Vi talar inte den amerikanska södern. Vi talar om Jönköping för fem dagar sedan.

Jag har följt Jens Garnfeldt sedan förra sommaren. Då började jag och min kollega på Aftonbladet, Susanna Nygren, granska den kristna tv-koncernen Kanal 10. Vi avslöjade bland annat hur koncernen varje år samlar in 20 miljoner kronor i kollekt – och att tv-pastorerna kör runt i dyra bilar för delar av pengarna.

Det var då vi som av en slump stötte på Jens Garnfeldt. Han var huvudattraktionen på Jesusfestivalen i Älmhult. Han presenterades som en dansk profet, som någon som har direktkontakt med Gud.

Då var det få i Sverige som visste vem han var. Men det ändrades när Garnfeldt berättade om hur han, i Jesu namn, hade väckt döda till liv.

Enligt honom ska en mamma i Kenya ha bevarat sitt döda barn i tre dagar. Hon visste att den danske profeten skulle komma till hennes hemtrakter och väntade därför med begravningen. Garnfeldt säger att han ryggade tillbaka när kvinnan lade det kalla liket i hans händer. Hon bad honom väcka barnet till liv – och han skrek: ”I Jesu namn, jag befaller livet att komma tillbaka till det här barnet.” Och barnet började gråta.

Så var det i alla fall om vi ska tro Jens Garnfeldt.

Vetenskapligt sett kan det han beskriver aldrig ha skett. Och trots att han ofta filmar sina möten. Trots att vi lever i en tid då var och varannan människa har en mobil i fickan. Trots det finns det ingenting som dokumenterar det han säger.

Innan ni dömer mig som en sekulär journalist, som jag har kallats av Kanal 10, så ber jag om att få presentera mig själv. Min pappa är präst. Min farfar är präst. Min farfars syster var en av Finlands första kvinnliga präster. Jag har arbetat om kyrkvaktmästare och konfirmationsledare. Kristendom är inte främmande för mig. Jag har vänner och bekanta som säger sig ha upplevt mirakel.

Att granska Jens Garnfeldt handlar nämligen inte om att kritisera religion, kristendom eller tron på mirakel. Det handlar om att granska just Jens Garnfeldt.

Frågan är inte om vi tror på Gud. Frågan är om vi tror på den danske mannen i den svarta kostymen.

När mötet i International Church i Jönköping i helgen hade pågått i två timmar avslöjade Garnfeldt att Gud hade talat direkt till honom. Och Gud hade varit väldigt specifik.

– Han sa att i kväll finns det tio människor som kan ge 10 000. Det finns över tjugo som kan ge 5 000. Det finns flera som kan ge 1 000, berättade Jens Garnfeldt.

Och sedan bad han deltagarna att lyssna på den helige ande – medan den helige ande berättade för var och en hur stor summa de skulle skänka.

– En del av er kommer att uppfatta en summa som är svår att omfatta. Men om gud talar till dig så vet han också att han kommer att ge dig förmågan att omfatta det, sa Jens Garnfeldt.

Sedan delades det ut blanketter för autogiro ifall den heliga ande hade talat om större summor än någon mötesdeltagare hade råd att betala på en gång.

Om vi utgår från att Jens Garnfeldt verkligen är en profet. Om vi tror att Gud talar till honom och vill att vi ska skänka pengarna till honom – ja, då är det fantastiskt. Men precis som Bibeln varnar för falska profeter kan det också vara precis tvärtom.

Pengarna som skänktes i lördags gick inte till fattiga eller till utlandshjälp. De gick inte till ett nytt högtalarsystem eller någonting annat konkret. Nej, pengarna gick till Jens Garnfeldts egen stiftelse. Och hur de pengarna kommer att användas vet bara han själv och människorna runt honom.

Vi kan inte veta vad Jens Garnfeldt har för avsikter. Däremot vet vi att det har funnits pastorer som, sett till vad som händer på mötena, har gjort exakt det han gör och som senare har erkänt att de gjorde det för pengarna. Ett av de kändaste exemplen är den amerikanske väckelsepredikanten Marjoe Gortner. Filmen ”Marjoe”, där den unge predikanten avslöjar sina knep, vann en Oscar för bästa dokumentärfilm 1972.

Gortner var ateist. Men precis som Garnfeldt påstod han sig ha direktkontakt med Gud. Han påstod att han hade genomfört mirakel. Och han lockade tusentals människor till sina väckelsemöten. I dokumentärfilmen avslöjar han själv hur det gick till när åkte från stad till stad för att lura kristna på pengar.

Den som ser dokumentären kommer att se närmast exakt likadana scener som de vi bevittnade i International Church i lördags. När ateisten Gortner ljög sig igenom sina väckelsemöten började människor tala i tungor. Människor föll mot golvet när han rörde vid dem och låg där skakande i närmast epileptiska anfall i tron att den helige ande kommit över dem.

Gortner förklarar effekten han hade på människor med ren psykologi. Stämningen han byggde upp i kyrkosalen berörde de troende. Och när de var som mest berörda tryckte han till dem med handen plötsligt och snabbt och skrek så högt han kunde: ”In the name of Jesus”. Människorna han rörde vid föll ihop, om inte av annat, så av ren chock. När människor faller på Garnfeldts möten rör han vid dem plötsligt och snabbt och skriker så högt han kan: ”Fire!”.

Fördelat på fyra väckelsemöten såg, enligt arrangörerna, runt 1 000 människor Jens Garnfeldt i Jönköping. De som inte rymdes in i lokalen stod timme efter timme kvar utanför kyrkdörrarna för att få en skymt av den danske profeten.

Efter granskningen i höstas hörde pastorer från flera delar av Sverige av sig till mig och Susanna Nygren. De tackade oss för granskningen. De tackade oss för att vi avslöjade det de själva inte vågar tala om.

Även pastorer i Jönköping har sagt till mig att de själva förfasas över det som sker men inte vågar tala om det i sin församling för att de vet att flera församlingsmedlemmar tror på Jens Garnfeldt.

Börjar det inte nu vara dags för er, som arbetar inom församlingarna, att öppet säga vad ni egentligen tycker?

Andreas Söderlund

 

*
name-graphics-maria-124184

4 thoughts on “Mirakelpastorns krav:Ni ska ge mig 10 000 kr var / Jens G

 1. Hej Marie! jag vet inte vem denna predikant är men ska ta reda på det och ev skriva några rader. Vi får USA -besök(släkt)idag,spännande att se dem igen.. Ha en fin helg! Nej jag firar inte midsommar. Gud välsigne dig! Kram f Maria

 2. Hej Maria !

  Hörde talas om en amerikansk predikant som heter La Donna Osborn.
  Vem är detta ?
  Önskar dig en välsignad MIDSOMMAR !

 3. Hej Marie Jag säger som du, måtte man vakna för vad denne man ställer till med, plus gänget bakom honm och som ställer upp på allt detta. Det är en skam. Men, se det får man inte säga…men jag säger det i alla fall. För det är sant. Jag har sett sådana män och kvinnor många gånger och de är villolärare och falska. Det kommer många sådana från utlandet och hit till Sverige och svenskarna måtte vara ypperligt lättlurade! Ja vi får be om beskydd från denne man och de andra som gör fel. Hälsn o kram f Maria, Gud välsigne dig!

 4. Hej.

  Man upphör inte att förvånas över dessa personer som J.Garnefelt!! Måtte människor få upp både ögon och öron för denna man !! I jesu namn !! Från första början när J.G. inledde möten, fick jag ett starkt obehag som pågår ännu i dag,när jag hör honom predika !Jag ber Gud Fader om beskydd !!

  GUD VÄLSIGNE DIG OCH DIN FAMILJ !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.