Jesus /Kristi Himmelfärd /Seger

 

I bibelns evangelier kan vi läsa om Kristi Himmelfärdsdag. Men vilken almanacka säger att det är idag…
Den dagen kallas i ofrälstas folkmun för något helt annat, men..

Jesus säger: Kommer ni inte ihåg att när jag var med er förut, berättade jag för er att allt som var skrivet om mig av Mose och av profeterna och i psalmerna måste gå i uppfyllelse? Sedan öppnade han deras sinnen så att de äntligen förstod alla dessa skriftställen. Och han sa:
 
Ja, ni kan se att det är förutsagt sedan länge att Messias måste lida och dö och uppstå igen från de döda på den tredje dagen. Alla folk ska få höra att det finns förlåtelse från synden för var och en som omvänder sig.
Förkunna det först i Jerusalem.
Ni har varit vittnen till detta, och ni ska föra det vidare till andra.
 
Och jag ska sände den helige Ande till er, precis som min Far (Gud) lovade. Börja inte berätta för andra om detta ännu, utan stanna i Jerusalem tills den helige Ande kommer och fyller er med kraft från himmelen. (Den helige Ande kom på pingsten för att fylla dem med kraft…)
 
Sedan tog Jesus med dem ut på vägen till Betania. Där tog han avsked av dem och sträckte upp sina händer mot himlen och välsignade dem.
 
Och medan Gud tog honom till sig upp i himlen föll lärjungarna ner och hyllade honom. Sedan återvände de till Jerusalem fyllda av glädje, och de var ständigt i templet och lovprisade Gud.

*
 
( Lärjungarna står och ser Jesus fara upp till himlen. det kanske  var en skrämmande upplevelse. Men de visste att han skulle hålla sitt löfte om att vara med dem i anden. Samme Jesus som levde tillsammans med dem, som dog och uppstod och som älskar oss, har lovat att alltid vara med oss, (den helige Ande).
 
***Jesu fysiska närvaro upphörde när han lämnade lärjungarna och återvände (!) till himlen (Apg 1:9), men den helige Ande komstrax därefter för att trösta, hjälpa och utrusta dem för att kunna sprida de goda nyheterna om frälsningen (Apg 2:1-4). Själva frälsningsverket är slutfört. Nu sitter Jesus vid Guds högra sida, och han har makt över både himmel och jord..***
 
(Tanken på en lidande tjänare är inte mer populär idag än den var för 2000 år sedan. Då hade man bara tillgång till Gamla Testamentets profetior. Vi har dessutom vittnesbördet från apostlarna i Nya Testamentet och den kristna /Guds församling/ I allt detta lyfts Jesu seger över döden fram som det viktiga.
Törs vi spräcka ramen för vår egen kulturs värderingar och sätta tro till Jesus? Eller ska vi frotsätta att stå där överraskade av innehållet i de goda nyheterna?)
 
”Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig.”/Joh 10:27

Sånger:

  Till ljusets tron och rike, I härlighet igen, Har ingått som vår like Vår Frälsare och vän. Och där för oss han beder Och ger ossAndens ljus. Han rum för oss bereder  Uti sin Faders hus.

Han uppfor till det höga Som människones Son. Som sådan för vårt öga Han kommer därifrån. Den morgon är oss nära; Då han från ljusets värld Skall bjuda sina kära Att göra himmelsfärd.

Så låt oss vaka, bida Och hålla ut i tro. En liten tid vi lida, Sen får vi sabbatsro. En liten tid vi bära Förakt och smälek här, Men vinna evig ära i himmelen, där han är./ A Bohman

***

Stor och härlig var den dagen, Då från Oljebergets topp Jesus från de sina tagen For till Fadern åter opp. Till sin tron han återvänder, Genom korset härliggjord, Med de genomstungna händer Än välsignande vår jord.

Han som under dödens smärta Har mot världen sträckt sin famn, Nu likt Aron på sitt hjärta Bär de återlöstats namn. Hos sin Fader i det höga För de sina beder han, Och för Faderns helga öga Står han som vår frälserman.

Helt allena sågs han fara Till sin tron i himmelen, Men med tusen helgons skara Kommer han till oss igen. Jesus, låt din ankomst bliva Fröjdefull och ljuv för mig, Och av nåd mig värdes giva Evig frid och fröjd hos dig! /L Sandell 


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.