HÄLSA. Mat. Bibelord. /recept

 

Jag vet inte så jättemycket om mathållningen på Jesu tid, men de åt och blev mätta. Mycket fisk och bröd var det väl då, har jag ju läst. Det fanns säkerligen rätter som var helt enormt goda, men kanske inte bland det fattigaste folket. Hur som helst så är mat det vi måste ha som energi och allmän föda och det är viktigt att vi håller oss så friska som det bara går. Johannes kan inte ha varit särskilt tjock, som åt den maten han åt, men gräshoppor är ju rikt på protein, och en och annan fisk fick han väl. 🙂
Mat i rättan tid har jag alltid fått, och jag har ofta fått be Gud om nästa mål mat! Han har gjort underverk då det gäller både ekonomi och angående att få äta. Han har alltid tagit hand om mig, och jag har inte direkt svultit men varit mycket, mycket hungrig. Jag är mycket, mycket tacksam för allt jag fått under årens lopp!
Några bibelord om mat:

Matt 3:4 Johannes hade kläder av kamelhår och ett läderbälte runt midjan, och hans mat var gräshoppor och vildhonung.

Matt 14:15 På kvällen kom lärjungarna till honom och sade: ”Platsen här är ödslig och timmen är redan sen. Skicka i väg folket så att de kan gå bort till byarna och köpa sig mat.”

Matt 24:45 Vem är den trogne och kloke tjänaren vars herre har satt honom över sina andra tjänare för att ge dem mat i rätt tid?

Mark 7:19 ..eftersom det inte går in i hennes hjärta utan ner i magen och ut på avträdet?” Därmed förklarade han all mat ren.

Mark 8:4 Hans lärjungar svarade honom: ”Varifrån ska man få mat att mätta dem med här i ödemarken?”

Luk 3:11 Han svarade dem: ”Den som har två tunikor ska dela med sig till den som ingen har, och den som har mat ska göra på samma sätt.”

Jes 65:4 ..de har sitt tillhåll bland gravar och tillbringar nätter i undangömda nästen, äter svinkött och har oren mat i sina kärl.

Ps 78:25 Människor fick äta änglars bröd,
 han sände dem mat 
så att de blev mätta.

Ps 104:27 Alla hoppas de på dig,
att du ska ge dem mat i rätt tid.

 

———— Jag tror att Jesus vill att vi ska vara så nyttiga som det bara går! ———–

Hösten är på gång och då vill man ju gärna ha en god och värmande soppa, eller hur? Pröva denna goda:
http://www.veganrecept.se/rod-linssoppa

 Bild: Veganrecept.se

 

7 thoughts on “HÄLSA. Mat. Bibelord. /recept

  1. Hej, nej jag har inte prövat den än, men jag har hört från andra att det är mycket fusk i den branschen, på Mc D är det inte riktiga varor fast de säger vegetariskt, men jag kan inte bedöma det. Jag går inte till de ställena, jag tar med mig mat om jag ska iväg.Eftersom jag har olika allergier behöver jag inte vara rädd med veganmat.

  2. Har du ätit av vegomaten som serveras på snabbmatrestaurangerna, hur ställer du dig till den? /K

  3. Hej det är inte krångligt med vegomat. Det är godare och mer näringsrikt. Inget konstigt konstgjort utan bara rena varor. Inga farliga smaktillsatser eller konstigheter, mer än vanliga kryddor, kort sagt: Mycket nyttigt. Läs på lite så får du se att det stämmer.Skulle aldrig äta en kött eller/ korvbit mer, har du sett hur de gör korv? Vet du att man FÄRGAR köttet innan det åker ut i disken för att köpas av hungriga köttätare? Jag har sett bevis på det.Äckligt.
    /M

  4. Det här med snabba och långsamma kolhydrater känner jag väl till. Jag brukar ha som vana att titta på innehållsdeklarationen på varorna så de helst inte går över 5 gram per 100. Ju mer kött i varmkorv desto lägre kolhydratinnehåll. Går man över till vegokost är ändå min uppfattning att man måste vara försiktigare med kolhydratinnehållet än med den animaliska kosten. Rotfrukter under jord innehåller mer kolhydrater än de grönskar som odlas ovan jord. Men visst går det väl att äta vegomat om än lite krångligare. Frid.

  5. Vill också säga att PROTEIN som är viktigt för muskler m m finns det MER AV I GRÖNSAKER ÄN KÖTT. Kött är hel förkastligt att äta! Det är gift. Det ruttnar i magen! Vi är inga köttätare, vi är grönsaksätare. Köttindustrin kan lägga ner tycker jag. Hade vi bara grönsaker skulle fler människor få mat! Men nu tas mark upp för kossor o annat…

  6. Hej Krister. Vill säga att en vegankost kan göra en diabetessjuk människa frisk. det finns flera ’fall’. Man skiljer på snabba och långsamma kolhydrater och i vegankost är det mycket sådana långsamma kolhydrater. Dvs det omvandlas inte till socker så fort, som till exempel vitt bröd, kakor,kött, d v s skräpmat som innehåller alldeles för mycket tomma kalorier,hamburgare på kött,korv, dvs sådan kost som inte är grönsaker. Min makes värden gick ner då han började med vegankost och han är piggare och orkar mer. Märkligt eller hur.Linser och bönor och vaxbönor, kål, alla grönsaker är nyttigare att äta än något annat. Idag är det soppa på palsternacka som gäller, å så gott. soppa på gröna ärtor, , soppa på broccoli, ja här finns soppor…. m m. Pröva! Det finns mer mat att välja på i vegankost än annan någon annan kost.Man går ner i vikt också. (tyvärr för mig)../Maria

  7. Hej Maria. Ser aptitligt ut, men linser innehåller väl mycket kolhydrater för oss med kostbehandlad typ 2 diabetes. Morötter får man också äta med måtta. Din man har väl också diabetes?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.