Hälsa. Frukt och grönsaker skyddar hjärnan m m. Artiklar

FRUKT OCH GRÖNSAKER SKYDDAR HJÄRNAN

/ Från: http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/frukt-och-gronsaker-skyddar-hjarnan/

fruits-1626857_640Personer som äter mer frukt och grönsaker uppvisar minskad risk för kognitiv försämring och demens. Detta enligt en metaanalys som publicerats i tidskriften Frontiers in Aging Neuroscience.

Forskarna sammanställde data från 9 studier som värderat intag av frukt och grönsaker, kognitiv försämring och risk för demens.

Man fann att personer över 65 år som åt mer frukt och grönsaker uppvisade 20% lägre risk för kognitiv försämring och demens. För varje 100 gram frukt och grönsaker som lades till kosten minskade risken med 13%.

Forskarnas slutsats är att ökad konsumtion av frukt och grönsaker är kopplade till minskad risk för kognitiv försämring och demens.

Länk till studien finns här.

OCH:

EN ENDA MÅLTID FETA MEJERIPRODUKTER KAN ÖKA RISK FÖR HJÄRTSJUKDOM

Personer som äter en enda måltid med hög andel mjölkfett uppvisar ändringar i kroppen som ökar risk för hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en artikel som publicerats i tidskriften Laboratory Investigation.

Forskarna jämförde blodprover och analyserade blodkroppar hos 10 friska män före och efter de intog en milkshake bestående av gräddglass, grädde och standardmjölk.

Man fann att nivåer av kolesterol, triglycerider och fettsyror ökade i blodet fyra timmar efter intag. Forskarna noterade även ändringar i strukturen av röda blodkroppar och ökade nivåer av MPO, ett enzym som har samband med oxidativ stress och destabilisering av åderförkalkningsplack. Man mätte även elasticiteten i blodkärlen med ultraljud och noterade ett kärlen stelnade efter denna måltid.

Studiedeltagarna intog även en kontrollmåltid med samma kalorimängd vid ett annat tillfälle bestående av fettfri mjölk och Kellog’s Frosties. Då sågs inte dessa ogynnsamma förändringar.

Forskarnas slutsats är att dessa resultat ger insikt i hur en enda måltid rik på mättat fett kan destabilisera plack och leda till hjärtinfarkt hos personer i riskzonen.

Länk till studien finns här.
Tidigare studier med liknande resultat finns sammanfattade här.

******************************

Hoppas man fick lite tankeställare här och att kunna börja ändra på sin diet till det bättre.

6 thoughts on “Hälsa. Frukt och grönsaker skyddar hjärnan m m. Artiklar

  1. Nej smör är inte bra inte grädde heller. Såg du videon What The Health? Där får du reda på hur farliga animaliska produkter är och hur de orsakar både cancer o annat. https://www.youtube.com/watch?v=kpGqHyXGusA hittar inte dokumentären! videon som är väldigt lång o letar du efter den så står det att den är Debunked. men man är rädd att hela mjölk o fett industrin ska kantra. SE DENNA om farligheterna i mjölk m m https://www.youtube.com/watch?v=fi5R5yfJ88Y det finns mycket som inte kommer fram i ljuset och denna film var ett exemplariskt sätt att få reda på sanningen, efter det blev jag vegan trots att jag inte tidigare drack mjölk pga allergi eller fisk eller kött eller ägg. Kolla själv här i videon med läkare m fl, övervikt sjukdomar i överflöd av dairy.https://www.youtube.com/watch?v=h3c_D0s391Q se detta så förstår du. https://www.youtube.com/watch?v=0O-ehIkwGME det är djurens om ska ha mjölken, inte vi. m m. /Maria

  2. Naturligt fett är ok men inte smör, grädde eller mjölk, kolla upp det i videon What the Health! Fruktsocker är inte farligt för en frisk människa, jag äter mycket frukt o grönt som vegan och mina värden är mer än bra. /Maria

  3. Naturen tillverkar inte DÅLIGT fett. Pastöriserad industrimjölk är inte bra då vitaminer, mineraler etc. är eliminerade. Matar man en kalv med industrimjölk så dör den. Fruktsocker kan inte heller anses vara bra men kanske något bättre. All socker inklusive fruktsocker höjer insulin nivån och det skall man undvika. Grönskaker kan lätt ersätta frukt, frukt behövs ej.
    Dagens frukt är kraftigt förädlad och mycket sötare än förr.

  4. Nej Frosties är inte nyttiga och inte grädde eller mjölk heller. Bra fett är från nötter avokado,kokosolja, margariner är livsfarliga. Modersmjölken är den bästa mjölken förutsatt att modern inte äter skräpmat eller annat.Socker är jättefarligt o fruktsocker är bäst. Se videon .What the health. på You tube.Kolhydrater skall vara långsamma./Maria

  5. Konstig jämförelse. Frosties är nyttiga ? Tror inte ett dugg på denna jämförelse. Socker är farligt men inte mjölkfett, grädde o.s.v. i rimliga mängder. Tvärtom, bra fetter förlänger livet, margariner gör det inte. Modersmjölken är extremt fet men inte dör barnet av det. Hela hjärnan är full av kolestrol och fett och dem ger näring till cellerna. Fettdrift är mycket bättre än socker/kolhydrat drift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.