FÅR man fira sin födelsedag?

Hej på er! Idag då detta skrives har jag haft födelsedag. En fin dag med glädje på olika vis.
En del människor säger att vi kristna INTE får/ inte skall/, fira vår födelsedag! NÄHÄ??
MEN; jag är såå glad att Gud skapat mig och att HAN gjort mig speciell och att jag får tacka honom för det!

Nedan för ser du en text/förklaring från sajten ALLT OM BIBELN, den förklaringen (Jehovas Vittne nämns här) tycker jag är nog så bra att se på, för att Gud har INTE sagt nej till att fira att man är född.
HAN skall ha all ära och kärlek från oss alla. Var så god:

Födelsedagsfirande i Bibeln
Fråga: Vad grundar sig Jehovas vittnen på när de menar att man inte ska fira födelsedagar? (H.T.)
Svar: Jehovas vittnen baserar sin inställning delvis på att födelsedagar bara nämns vid två tillfällen i bibeln, och då handlar det om den egyptiske faraos (1 700 år f Kr) samt kung Herodes födelsedagar. I båda fallen utspelas ondskefulla händelser i samband med födelsedagsfirandet – farao låter hänga sin bagare (Mos 40:20-22), och Herodes låter halshugga Johannes döparen (Matt 14:6-11).

Ett annat skäl till att man anser det vara ”en oskriftenlig sedvänja” att fira sin födelsedag är att inte judarna gjorde det och följaktligen inte heller de första kristna, som ju var judar.

Men vad säger Gud själv om födelsedagsfirande? Faktiskt ingenting! Varken att det skulle vara rätt eller fel. Förutom de två ställen som nämnts inledningsvis talar bibeln över huvud taget inte alls om att någon fyller år, och den enkla förklaringen är naturligtvis som nämnts att man bland Israels barn inte hade för sed att fira sin födelsedag.

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att det faktum att Israels barn inte firade födelsedagar, liksom att bibeln inte nämner någonting om födelsedagsfirande, inte behöver betyda att det skulle vara något fel att göra det – utan bara att det inte var vanligt förekommande just bland judarna på bibelns tid.

Det var å andra sidan inte innebandy heller! Eller mikrovågsugnar! Eller rockmusik!

Inte heller läser vi i bibeln om att Israels barn använde sig av kombinationen för- och efternamn, att man gick klädda i kavaj och byxor, att man kysste någon på hand eller att man dukade med gaffeln till vänster och kniven till höger…

Men det innebär självklart inte att det är fel eller synd på något sätt!

Vi får inte glömma att samtidigt som bibeln utgör Guds uppenbarelse till mänskligheten, så är den också i många stycken en ”historiebok”, en beskrivning av de kulturella förhållandena hos ett nomadiserande folk som levde för flera tusen år sedan, och dessa förhållanden är varken mer eller mindre ”gudomliga” än förhållandena bland olika folkslag i dag.

Vad det handlar om här är inte lydnad eller olydnad mot någon Guds befallning, utan helt enkelt kulturella skillnader, som grundar sig på en utveckling ur gamla traditioner. Och det är samma sak med vårt födelsedagsfirande (liksom vår tradition att fira våra namnsdagar).

Thor-Leif Strindberg/Allt om bibeln

Mark 7:4 Och när de kommer från torget äter de inte utan att först ha tvättat sig. Det finns många andra traditioner som de håller fast vid, som att skölja bägare, kannor och kopparkärl.
Kol 2:8 Se till att ingen fångar er med den tomma och förrädiska filosofi som bygger på mänskliga traditioner och världsliga makter och inte på Kristus. / OBS! Traditioner som t ex en felaktig s k jul, det är inte ok!

4 thoughts on “FÅR man fira sin födelsedag?

  1. Hej Jessica! Tack för din gratulation till mig! och för att du berättar här! Så hemskt att vara fången i den sekten där saker inte är normala. Det är inte lätt för ungdomar o barn att inte få vara glad och firad på sin födelsedag.! Det hör till att det ska vara en dag som uppmärksammas. GUD har skapat oss och HANS skapelser är vi, hans barn. Det ska man fira tycker jag! VI är ju t o m PÅNYTTFÖDDA! Jaaa jag är så glad för din/Er skull och vill önska er det bästa. Jesu närvaro i våra liv är det bästa av allt man kan få. Varm kram f Maria!!

  2. Hej Marianne! Tack för gratulation, det är roligt att växa till sig o ha mer kunskap med åren, m m. Tack också för att du besöker denna sida så flitigt och tycker att den ger dig glädje! tack från Maria. Guds välsignelse till dig.
    /Maria

  3. Gratulationer på din födelsedag Maria! Tack för en innehållsrik och välsignad sida som jag besöker varje dag! Kram! ❤️

  4. Hej Maria och stort grattis till att just DU föddes. Efter 38 år i jehovas vittnen så kan jag säga att det va en pina att behöva förklara varför jag inte fick fira varken min eller någon annans födelse dag. Jag skulle som barn försöka förklara , och hur lätt va det att berätta om johannes döparen mm mina kompisar tyckte ju jag va helt konstig och jag fick lära mig att säga fraser som: ja jo men jag har aldrig firar min födelsedag och har man aldrig firat nåt så vet man ju inte vad man gått miste om typ som.att om jag aldrig ätit choklad så vet jag inte vad jag missat”…. vilket barn vill inte ha kalas o tårta och bli lite extra uppmärksammad???? Nu har snart 6 år gått sedan jag och min lilla familj lyckades lämna denna sjuka sekt som bryter ner folk och tar över allt du med fri vilja har rätt till. Men deras utfrysning och sjuka hjärntvätt knuffade oss rakt in i famnen på Jesus och där stannar vi för alltid. Stor kram från Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.