De sista tiderna /Andeutgjutelse/ Bibelfokus

Det finns många frågor om den yttersta tiden och det är väl inte konstigt, vi lever ju i de sista tiderna. Alla har inte klart för sig, eller kunskap, om den tiden som kommer, det hade inte jag heller, men jag fick lära mig, och därför vill jag påminna om just Lennarts sida Bibelfokus, som tar upp detta på ett mycket bra/informativt sätt. Hoppas du läser och tar till dig för det råder ganska många olika uppfattningar…/Maria

Andeutjutelsen i Joels bok
Ser vi lite grovhugget på scenariot i hela Joels bok, så handlar det i kapitel 1 om att Guds folk, judarna, skall bli straffade för sin olydnad. Folket uppmanas att vända om till sin Gud före Herrens fruktansvärda dag kommer. I kapitel 2 kommer då en fruktansvärd armé mot nationen Israel. Återigen kallar Gud sitt folk till omvändelse. Gud fylls av nitälskan för sitt folk, judarna, och sänder en väckelse över dem. Därefter utgjuter Gud sin Ande över sitt folk. (Observera att andeutgjutelse och väckelse inte är riktigt samma sak. I en väckelse vaknar de avsomnade och olydiga i Guds folk upp till omvändelse och ånger. Andeutgjutelse kan komma som en följd av väckelse, men inte över ett olydigt och avsomnat folk.) I kapitel 3 kommer armén fram till Josafats dal. Där håller Gud dom över dessa folk som dragit ut mot Israel. Därefter skall Herren bo på Sion och detta är när Tusenårsriket upprättats. Observera att detta scenario stämmer helt med liknande texter i Bibeln om den yttersta tiden. Och observera också att Herren är Jesus eftersom Jesus är Gud.

Vi kan hoppa rätt in i det ord som talar om andeutgjutelsen. Det står i Joel 2:28-29 och det här citeras ofta när man vill peka på en världsvid väckelse:

 • ”Och det skall ske därefter att jag skall utgjuta min Ande över allt kött. Era söner och era döttrar skall profetera, era gamla män skall ha drömmar, era unga män skall se syner. Också över tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta min Ande.”

Observera att jag betonar ”allt kött”, alltså alla människor. Om du nu är ärlig mot Bibelns ord, så måste du fråga dig själv ifall Gud i den yttersta tiden kan utgjuta sin Ande över alla människor, trots att det kommer att pågå ett stort avfall i kristenheten och trots att merparten av mänskligheten riktat sin beundran och tillbedjan mot den karismatiske Antikrist. NEJ, det är inte möjligt! Men om nu Joel 2:28-29 skall fungera, utan att ta till en allegorisk tolkning, så måste det här handla om just allt kött som det står. Då kvarstår en möjlighet, nämligen att det handlar om allt kött (alla människor) inom ett begränsat område. Skulle texten kunna handla om Israel och det judiska folket? Ja, det är min fulla övertygelse! Då kan vi faktiskt säga ”allt kött”. Vi har ju sett att truppsammandragningen, som det står om i Joels bok, har Israel som mål, så varför skulle då inte resten av texten ha det? Att tro att andeutgjutelsen i Joels bok handlar om de kristna är faktiskt rena rama ersättningsteologin!

Låt oss läsa lite i texterna före och efter Joel 2:28-29 och reflektera över vad som står där och sedan jämföra detta med andra bibelställen. Då kommer vi se att andeutgjutelsen i Joels bok avser det judiska folket i den yttersta tiden, då de i enlighet med Bibelns ord vänder om till Jesus och får dricka av hans Ande.

I Joel 1:13-14 och 2:12-17 kallar Gud sitt folk till omvändelse. I versen 1:14 står ”samla alla som bor i landet”. Landet måste vara Israel. Och i versen 2:17 står ”skona ditt folk, låt inte din arvedel hånas”. Detta handlar alltså om Guds folk, judarna. I vers 18 står att Gud fylls av nitälskan för sitt land. Det är alltså uppenbart att dessa verser handlar om Guds folk, judarna och landet Israel.

I Joel 2:18-27 utlovar Gud att han skall ta sig ann sitt folk och ge dom vårregn och höstregn och mat att äta. I kapitel 2, verserna 28-29 så kommer då löftet om en andeutgjutelse över allt kött. I Joel 2:30-32 ser vi att detta sker i den yttersta tiden eftersom tecken i skyn visar att ”Herrens dag” är nära. Det handlar därför om en andeutgjutelse över kvarlevan av Guds folk judarna i den yttersta tiden! Det är ju Israel/judarna som varit i fokus i all text före Joel 2:28-29 och det är Israel/judarna som är i fokus även efter dessa verser! Att sätta in en annan tolkning mitt i Joels bok är inget annat än en allegorisk tolkning som främjar den s.k. ersättningsteologin.

Stäm av med andra Bibelord
Låt oss nu för säkerhets skull se om detta stämmer med andra Bibelord./Lennart/

*** När du sedan har stämt av med andra bibelord kan du fortsätta läsa i länken nedan om Andeutgjutelsen i Bibelfokus, (och även annat som Lennart skrivit) varsågod:

http://bibelfokus.se/joel#Anchor-3800

/Maria

2 thoughts on “De sista tiderna /Andeutgjutelse/ Bibelfokus

 1. Ja det är ett svårt ämne. Man kan säga att det finns judar och andra judar.
  Vi i västvärlden kan nog inte läsa ´bibeln ordentligt.Eller förstå den så som Herren vill för vi tyder den inte rätt. Om du tittar på Jaretegs sidor så kan man läsa sådana bra förklaringar som gör att man fattar t ex svaren på dina frågor. Jag tro att Lennart har svar på alla dessa frågor.

  Nej vi sks inte stödja sionismen, men de judar som skall bli frälsta i de sista yttersta tiderna enl Joels bok, det är annorlunda.
  Det finns så många församlingar som är effektiva i att hjälpa där nere t ex Livets Ord- kan inte tillräckligt om det men man kan ju undra varför U Ekman är både där och i klostren, det motsäger det som han säger han står för.

  ! Detta tycker jag är bra! som du skriver här för den åsikten har jag med och den står ju klar i bibeln:

  I Paulus brev är Guds folk/den nya mänskligheten i Kristus alla människor som tagit emot Jesus som frälsare och s.a.s. ”inympats i trädet”. De judar som är det på ”pappret” räknar han inte till den nya mänskligheten. Alltså ska judarna liksom alla andra frälsas i Jesus Kristus för att bli Guds nya folk, vad jag förstått!

  Tror judarna på Jesus, fast de inte insett det? Om man tar det ur kristen synvinkel? De väntar ju på Messias/den Messianska tiden fortfarande.

  /Judarna tror ju på Gamla testamentet fortdfarande, de har aldrig accepterat eller förstått ATT JESUS DOG OCH UPPSTOD, de har blivit lurade i att inte få reda på att Jesus lever. Därför är det så viktigt att de får se att Messias kommer tillbaka!

  Vi som är frälsta är Guds folk, vi är präster som får förkunna evangeliet, och i de sista dagarna skall Israel bli frälst. Läs Joels bok och läs Jaretegs sidor, då fattar man vad det handlar om.

  Ursäkta sent svar här, vi har ju USA- besök, så det blir lite si o så med inläggen här.
  Kram f Maria

 2. (Några frågor om Guds folk)

  Jag undrar lite varifrån de kristnas tanke att ”hjälpa judarna att upprätta Israel” och ”återföra Guds folk” kommer ifrån?

  Inom Livets Ord och liknande frikyrkor är det förstås en vanlig tanke. Var i Bibeln står det att judarna ska bli frälsta av att kristna stöder dem pengamässigt (bygga hus på Västbanken, murar, tunnlar, kämpa mot terrorn etc).

  Inom Sionismen och FN finns/fanns tanken att ta tillbaka/ge judarna Israel, det förlovade landet. Är dagens Israel det förlovade landet?

  Och kommer Jesus/Messias ”tillbaka tidigare” när kristna stöder judarnas återkomst till Israel? Skyndar vi på den sista tiden s.a.s.?

  Tror judarna på Jesus, fast de inte insett det? Om man tar det ur kristen synvinkel? De väntar ju på Messias/den Messianska tiden fortfarande.

  I Paulus brev är Guds folk/den nya mänskligheten i Kristus alla människor som tagit emot Jesus som frälsare och s.a.s. ”inympats i trädet”. De judar som är det på ”pappret” räknar han inte till den nya mänskligheten. Alltså ska judarna liksom alla andra frälsas i Jesus Kristus för att bli Guds nya folk, vad jag förstått!

  Ska de kristna vilja judaranas frälsning i Jesus Kristus och göra det genom att skicka pengar till Israel och stödja Sionismen?

  Ursäkta, jag har har aldrig förstått det här, måste jag erkänna!

  Vilket svårt ämne!
  Vad säger du, Maria?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.