Arvet från skeendet på Azusa street/ Bibelfokus./Ögonöppnare

Namnlösträd

 

Arvet från skeendet på Azusa street  /Lennart Jareteg, Bibelfokus.se ger oss denna artikel:

OBS! I denna text skriver jag om sådant som kommer att göra en del kristna upprörda, det vet jag helt säkert. Men avsikten är absolut inte att trampa någon på tårna bara för sakens skull, inte heller att ”kasta ut barnet med badvattnet” och angripa en sund evangelisk tro och sund bibelförankrad karismatik. Avsikten är istället att informera om saker som kan utgöra problem i kristenheten idag och om varifrån en del av dessa problem tycks härstamma. Med det vill jag väcka så att vi som kristna kan vara vakna över vad som skett, sker och kommer att ske. Kristenheten står inför stora faror i den yttersta tiden, och det gäller därför att pröva och ompröva allt det bagage vi har med oss på vår vandring. Det är inte särskilt mycket som får plats på den ”smala vägen”, och där finns absolut inget utrymme för villfarelser. Så jag vill be dig att läsa och noga begrunda hela innehållet utifrån ett moget kristet bibelperspektiv, även om du skulle bli upprörd redan i inledningen.

Innehåll

 1. Inledning
 2. Lite fakta och synpunkter
 3. Intryck från boken ”They told me their stories”
 4. Intryck från boken ”Huru Pingstelden föll i Los Angeles” av Frank Bartleman
 5. Intryck från boken ”Pingstväckelsen del 1 – dess uppkomst och första utvecklingsskede”
 6. Sammanfattande tankar
 7. Källmaterial

*****

Ur artikeln:

Syftet med att publicera detta är alltså inte för att dra ner något som varit bra i smutsen. Syftet är att väcka tankarna över hur lätt det kan ske att fienden sår in ”draksådd” i den sunda åkern, och hur lätt vi faller för all sköns växtlighet från sådan sådd. Tanken med denna text är också att vi lite bättre skall förstå oss på skillnaden mellan sund och osund karismatik och hur just osund karismatik kan spridas och sedan bli till ett fundament för en helt obiblisk ekumenik. Min förhoppning är också att personer och sammanhang som färgats av osund karismatik skall göra sig av med sådant arvegods.

Nedan inleder jag med lite fakta jämte synpunkter på dessa. Sedan gör jag en summering av några av de böcker jag läst. Jag avslutar med ett summerande resonemang över hela bilden.

*****

Andedop med tungotal som obligatoriskt åtföljande tecken blev en bärande idé i även i pingstväckelsen. Det var denna idé som särpräglade rörelsen, vilket t.ex. den på 1900-talet kände brittiske pingstförkunnaren Donald Gee bekräftade i ett tal som han höll på Världspingstkonferensen i Stockholm 1955 (se skriftenVärldspingstkonferensen i Stockholm den 13-20 juni 1955, sidan 67).

William Seymour fortsatte som pastor fram till sin död. Han dog av en hjärtattack 1922 då han var 52 år gammal.

Urspårning på Azusa street

Skeendet på Azusa street drog nyfiket folk från hela världen. Det kom både sökare och kritiker. Även hypnotisörer och spiritualister av olika slag lockades dit. Med tiden spårade utvecklingen ur så pass mycket att William Seymour skrev till Charles Parham och bad om råd och bad honom att komma till Los Angeles. När Parham anlände blev han förfärad över vad han fick se. Hypnotisörer och spiritualister tycktes ha tagit över stället. Detta ledde ganska snart till en splittring mellan Seymour och Parham. Parham startade då en egen församling en bit bort på samma gata och lockade över en del av Seymours medlemmar dit.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: 

http://bibelfokus.se/azusa_street

 

name-graphics-maria-545505 /Tack Lennart.

 

 

2 thoughts on “Arvet från skeendet på Azusa street/ Bibelfokus./Ögonöppnare

 1. Hej Lennart. man blir aldrig fullärd, det är ett problem. Vad bra att du säger detta, det skall jag läsa i länken.Jag har läst och tittat på detta med Azusa förut men detta du säger visste jag inte. Vägarna till Rom är många och farliga och det är inte den rätta vägen. Det är fel. Och det finns många slags väckelser minsann, och de rätta vägarna ur kyrkorna är inte lätta att hitta och ta till sig…det är väckelse att förstå hur man skall gå med Jesus.Å andra sidan i artikeln är det en del reflektioner och att man säkerligen kan bli berusad av framgången i en sådan ”väckelse” och senare gå fel. Det finns osunda saker i varje sådant skeende, det tror jag att Lennart vill peka på här. Du ser ju vad som sker nu i katolicismen m m
  Tack för din upplysning, skall gå in på din sida. Jag kan inte kommentera där, men väl läsa.
  Gud välsigne dig.
  Hälsn Maria

 2. Hej Maria!

  Lennart Jareteg ser jag som en av våra viktigaste väktare inom svensk kristenhet.
  Men i denna hans artikel, så har han inte riktigt rätt vad gäller Frank Bartlemans bok ”Huru pingstelden föll i Los Angeles”.

  Lennart skriver att ”Katolska kyrkan upphöjs” i den boken, men det stämmer inte alls.
  Tvärtom så varnas det i boken om ”vägarna till Rom”.

  Dessutom är Frank Bartleman den första som varnar för tillbedjan av den Helige Ande, dvs. precis det som de ägnar sig åt inom dagens falska nya karismatik.
  David Wilkerson lovordar Frank Bartleman för hans varningar.
  För att få en balanserad syn kan Du läsa : http://levandetro.wordpress.com/2014/04/30/azusavackelsen-frank-bartleman/ och :

  http://www.tscpulpitseries.org/english/1980s/ts820001.html

  mvh L.S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.