Ekonomi /Valuta och kriser….

 

Avgörande dagar för USA

http://www.privataaffarer.se//nyheter/201107/avgorande-dagar-for-usa/

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER
2011-07-12

Under sommaren ligger ett par ärenden på den amerikanska kongressens bord som kan komma att få stora konsekvenser för USA och omvärldens förtroende för landet.

Nordamerikafonderna har gått en ny vår till mötes under året. Närmare fem miljarder kronor har flutit in i fonderna sedan första januari. I genomsnitt har fonderna gått upp med en dryg procent, vilket är bättre än Sverigefonderna, som i genomsnitt fallit med drygt en procent.

Nu i dagarna kommer viktiga besked fattas i den amerikanska kongressen, som kan komma att påverka framtiden för USA-fonderna, och även för andra fonder med tanke på USA:s betydelse i världsekonomin.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist förklarar vad det är för beslut och varför de är så viktiga.

För det första ska kongressen fatta ett beslut om att lyfta det så kallade skuldtaket, det vill säga det maximala belopp som regeringen tillåts låna på kapitalmarknaden. Senast den andra augusti måste ett beslut komma som tillåter högre lån än den nuvarande gränsen på 14 294 miljarder dollar. Om inte så sker kan offentliga verksamheter tvingas stänga och USA tvingas ställa in räntebetalningar.

– Att kongressen inte skulle höja skuldtaket finns inte på min karta, säger Robert Bergqvist.

Det skulle inte vara en speciellt smart taktik inför nästa år val ens för republikanerna. Dessutom är beslutet att höja skuldtaket inte så dramatiskt som det låter. Kongressen har gjort det 78 gånger de senaste 50 åren.

Skuldsanering krävs för att behålla trovärdigheten

Det finns dock ett mer långsiktigt beslut också.

– Ett beslut om en uthållig skuldsanering bortom lyftet av skuldtaket måste också fattas, säger Robert Bergqvist.

Att ett sådant beslut måste fattas verkar både demokrater och republikaner vara ense om, men frågan är hur det ska utformas. Demokraterna vill ha både nedskärningar i offentliga utgifter och höjda skatter enligt fördelningen 75-25. Republikanerna motsätter sig bestämt skattehöjningar. Målet är att spara 4 000 miljarder dollar.

Rober Bergqvist räknar med att beslutet om höjningen av skuldtaket bör komma inom några dagar, eftersom kongressen kommer behöva ett par veckor på sig att behandla ärendet.

Beslutet om den långsiktiga skuldsaneringen kan dröja något längre.

– Om bägge besluten kommer samtidigt är risken att det skuldsaneringsbeslutet blir lite mer urvattnat, säger Robert Bergqvist.

En långsiktig skuldsaneringsplan är viktig för USA:s förtroende. Om man inte tar tag i statsskulden, som nu närmar sig 100 procent av BNP, den högsta skuldsättningen på 60 år, minskar landets trovärdighet.

– Konsekvensen av detta skulle bli stigande räntor, vilket inte är bra för världens största kapitalimportör. Det skulle bromsa den ekonomiska utvecklingen ännu mer, säger Robert Bergqvist.

Stigande räntor och bromsad ekonomisk utvecklig skulle även vara negativt för börsen, vilket i så fall skulle innebära att de alltmer populära USA-fonderna skulle få det svårt.

Men Robert Bergquist är försiktigt optimistisk.

– Jag tror att politikerna kommer överrens om ett åtstramningspaket, även om det kan bli mindre än det utstakade paketet på 4 000 miljarder dollar. Jag hoppas att de amerikanska politikerna har probleminsikt och förstår allvaret i situationen, säger Robert Bergquist.

Obama rusade ut från möte

Text: TT
Publicerad 14 juli 2011 6.35 Uppdaterad 15 juli 2011 19.132011-07-14 06:35:00
Förhandlingarna om det enorma budgetunderskottet i USA fick ett abrupt slut på onsdagen då president Barack Obama plötsligt reste sig och lämnade rummet.
Republikanernas ledare i representanthuset Eric Cantor hade dessförinnan föreslagit en kortsiktig lösning för att höja skuldtaket medan Obama krävde ett mer omfattande avtal.

– Jag har nått min gräns. Det kan betyda slutet på min presidentperiod, men jag viker inte i frågan, sade Obama.

Republikaner beskrev hur Obama rasande stormade ut från mötet medan demokraterna sade att presidentens tillrättavisning lämnade politikerna tilltufsade och mållösa.

Obama sade att han inte var rädd för att lägga in sitt veto mot en kortsiktig lösning eller försvara det inför det amerikanska folket.

– Cantor avbröt presidenten bryskt tre gånger för att föra fram sitt förslag om en kortsiktig höjning av skuldtaket, sade en av demokraterna.

– Det var rent barnsligt uppträdande från hans sida och (Republikanernas talman John) Boehner bör ta honom i örat och se till att han växer upp.

En annan demokrat kallade mötet spänt men konstruktivt.

Obama diskuterade vid budgetmötet kreditvärderingsinstitutet Moody’s hot att sänka USA:s kreditbetyg från dagens högsta nivå, Aaa, uppgav en företrädare för demokraterna.

Enligt källan ska finansminister Timothy Geithner ha sagt att Moody’s uttalande understryker inte bara nödvändigheten att höja skuldtaket innan tidsfristen går ut den 2 augusti utan också behovet att minska federala underskott.

Moody’s är oroligt att kongressen inte ska hinna godkänna en höjning av skuldtaket i tid. Om inte USA höjer gränsen för hur stor statsskulden får vara innan dess riskerar landet att hamna i ett läge där det inte kan betala sina räkningar./från:

http://nyapolitiken.biz/usa/avgorande-dagar-for-usa.html

/Maria

2 thoughts on “Ekonomi /Valuta och kriser….

  1. Inte bara Obama har nått sin gräns, hela världen har fått nog, fattar man det?

    Han spelar stor och tuff, men han är bara en springpojke, han bestämmer inte. Jag kommer snart med en artikel ang mer om ekonomin m m

    Skulderna ökar adag för dag och i Sverige tror man att man är skuldfri tills bubblan spricker och varet bubblar ut.

    Ja ett jätteUSA o jätteGrekland kommer – aldrig har de varit så stora och vi kan drömma om fornstora dagar. Vilken cirkus o elände det kommer att bli.

    Trycka nya pengar, är papperet värt något…./Maria

  2. “- Jag har nått min gräns. Det kan betyda slutet på min presidentperiod, men jag viker inte i frågan, sade Obama.”

    Obama har “nått sin gräns” och kräver att USA går över skuldtaket…Logiskt?

    14 294 miljarder dollar är gränsen för vad USA kan låna.
    Nu står skuldklockan på 14 291 miljarder dollar.

    Sedan jag tittade för två dagar sedan har statsskulden ökat med 7 miljarder dollar!!

    Vad ska hända när USA börjar kapa i pensioner och sjukvård, när fattigdomen och konkurserna redan idag växer snabbt?

    Nedgraderas USA nu av Moody´s blir det ett nytt jätte-Grekland och IMF dyker upp? (Tyvärr består IMF:s kassa mest av amerikanska bidrag)

    Dags att trycka pengar, snart är det höst…!

    http://www.usdebtclock.org/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.